Βραβείο για το Βοτανικό Κήπο Αγίου Δημητρίου

2021-07-19

Με το Ασημένιο Βραβείο στην κατηγορία "Urban Microspaces", των Landscape Awards 2021, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο φορέας Boussias, βραβέυτηκε ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Η πρόταση αξιολογήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

 Ο Βοτανικός Κήπος του Αγίου Δημητρίου αναδεικνύει έναν πρώην αδιαμόρφωτο χώρο, που βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και καλύπτει συνολική επιφάνεια 2.405τ.μ.. Ο δημόσιος αυτός χώρος, μετατρέπεται σε έναν πνεύμονα πρασίνου, ικανό να αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για μαθητές και μαθήτριες, αλλά και για κατοίκους και επισκέπτες, όσον αφορά στην κατανόηση του μεσογειακού φυτικού πλούτου.

Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε ο αρχιτέκτων μηχανικός και εικαστικός Νίκος Σαπέρας, δημιουργός πολλών όμορφων κοινοχρήστων χώρων στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Το έργο περιλαμβάνει χαμηλού κόστους ήπιες κατασκευές, αξιοποιώντας πλήρως τη μορφολογία του οικοπέδου, ενώ οι εν λόγω κατασκευές, που είναι βασισμένες στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, δημιουργούν ένα φιλικό, ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον χωρίς εξάρσεις και υπερβολές.

Ένας από τους στόχους του έργου είναι η μετατροπή αυτού του πρώην κενού οικοπέδου σε τοπόσημο για την πόλη του Αγίου Δημητρίου. Έναν κήπο συμπεριληπτικό, διαμορφωμένο ώστε να είναι προσβάσιμος και σε ΑμΕΑ.

Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος της υπηρεσίας Πρασίνου, Αναστάσιος Αδαμόπουλος, ο υπεύθυνος γεωπόνος του Δήμου, Τάκης Παπακυριαζής και ο ιδιοκτήτης της αναδόχου εταιρείας ΛΙΘΟΣ Α.Ε, κ. Κανελλόπουλος. Υπεύθυνες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση του έργου ήταν η Τεχνική Υπηρεσία με αντιδήμαρχο τον Άγγελο Γαβαλά και η Υπηρεσία Πρασίνου.

Πηγή: https://dad.gr/vraveio-gia-to-votaniko-kipo-agioy-dimitrioy/