ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Βαρβιτσιώτης: Τι σηματοδοτεί το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

2022-05-16

Στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το τι σηματοδοτεί αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφέρθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Η φωνή της Ελλάδας πλέον ακούγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από επαίτης το 2015 είναι στρατιωτική δύναμη, έχει αναβαθμίσει τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα και από την υπερψήφιση της νέας αμυντικής συμφωνίας και παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της ρωσικής απειλής στην Ουκρανία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ερωτηθείς για το «τι σηματοδοτεί» η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

«Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτοτελείς και όχι σε ζύγι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ενώ το ζητούμενο είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η αναγκαία πίεση προς Τουρκία ώστε να ρίξει τους τόνους της προκλητικότητας αλλά και η ενεργειακή - οικονομική συνεργασία», επεσήμανε ακόμα ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τι είπε για την Τουρκία

«Περιμένουμε να ακούσουμε «βρείτε τα μεταξύ σας», αναφορικά με την Τουρκία αλλά το θέμα είναι τι θα ειπωθεί πίσω από τις κάμερες και ποιες θα είναι οι δεσμεύσεις με τις οποίες θα επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης.

Για πρώτη φορά δίνεται βήμα στο Κογκρέσσο σε 'Ελληνα πρωθυπουργό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «σημαντική ευκαιρία να στείλει μήνυμα ποια είναι η Ελλάδα του σήμερα, ποιος είναι ο στρατηγικός της ρόλος στην περιοχή, πώς μπορεί να είναι ουσιαστικός και ωφέλιμος εταίρος των ΗΠΑ και βέβαια πώς μπορεί να εμβαθυνθεί η σχέση».

«Ούτε για την Ελλάδα θα ήταν ωφέλιμο να απομακρυνθεί η Τουρκία από τη δυτική συμμαχία και να παίζει α λα καρτ σε όλα τα παιχνίδια», είπε στη συνέχεια και σχολιάζοντας πρωτοσέλιδα σχετικά με το βέτο της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τόνισε ότι η ένσταση είχε αποσύρθηκε εντός 24 ωρών.

 «Καυτές οι 45 επόμενες ημέρες»

Ενόψει δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση στα τέλη του μήνα και στο τέλος Ιουνίου, ο Κ. Βαρβιστσιώτης υπενθύμισε ότι από τον Ιανουάριο έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου και «ήδη έχουν καλλιεργηθεί συμμαχίες».

«Οπωσδήποτε θα έχουμε απόφαση που θα διευκολύνει τις χώρες να ανταπεξέλθουν και δεύτερον θα αποδεσμεύει κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες, παράλληλα με την στρατηγική υπέρ εναλλακτικών πηγών ενέργειας», ειπε τέλος ο Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πηγή:

https://www.powergame.gr/politiki/247311/varvitsiotis-ti-simatodotei-to-taxidi-mitsotaki-stis-ipa/googlecb95eb597669a27b