ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Πώς ξεχωρίζουμε την ανεμοβλογιά από την ευλογιά των πιθήκων και ποια τα μέτρα προστασίας

2022-05-23

«Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση σχετικά με την ευλογιά των πιθηκών που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε όμως την ανεμοβλογιά από την ευλογιά των πιθήκων.

Η κ. Παγώνη δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι Και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. «Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε. Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες. 

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογία, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Αξίζει να τονίζουμε ότι η ανεμευλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος, με χαρακτηριστικό εξάνθημα, που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών. Από την άλλη η ευλογιά των πιθήκων, όπως σας έχει ενημερώσει το news4health.gr είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές και για αυτό εικάζεται ότι μπορεί να μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί και οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης που δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστοί.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.news4health.gr/ygeia/14600/pos-ksexorizoume-tin-anemovlogia-apo-tin-evlogia-ton-pithikon-kai-poia-ta-metra-prostasias