ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Πολιτική Προστασία: To χάος στην Αττική Οδό φέρνει σημαντικές αλλαγές – Το μήνυμα Μητσοτάκη

2022-01-26

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Μητσοτάκης: Αποφασισμένος δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλλάξει τα πάντα στην Πολιτική Προστασία. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αρνήθηκε κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τα προβλήματα, ούτε έκρυψε ότι υπάρχουν ευθύνες για αδυναμίες που για μία ακόμη φορά παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε τα προβλήματα αυτά κυρίως στο πεδίο του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων -κράτους, περιφέρειας, αυτοδιοίκησης και ιδιωτών- και προανήγγειλε επί της ουσίας ριζικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, με ένα νέο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να στηρίξει την επιλογή σύστασης υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία έγινε με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση, θεσμικά, των δομών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει στις άμεσες αλλαγές με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας ως συντονιστικού κέντρου.

Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών θα είναι οι επιτροπές διαχείρισης κρίσεων, όπου οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα βρίσκονται την ώρα της διαχείρισης στον ίδιο χώρο, θα δρουν από κοινού και θα λαμβάνονται με ταχύτητα οι αναγκαίες αποφάσεις. Ετσι, δεν θα υπάρχει -όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν- το φαινόμενο του εκ των υστέρων «πινγκ πονγκ» σχετικά με τις ευθύνες.

Για τις αλλαγές στην Πολιτική Προστασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Είναι εξίσου, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.

Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού.

Και θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών.

Πράγματι, μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.

Όμως, θα το ξαναπώ, έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, γίνεται με τις ανάγκες του σήμερα. Αντιλαμβάνομαι πάντα τις αιτιολογίες. Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία.

Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι.

Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε».

Πηγή:

https://eleftherostypos.gr/politiki/893664-politiki-prostasia-i-kakokairia-elpis-fernei-simantikes-allages-to-minyma-mitsotaki/