ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Ουκρανία: Στο πλευρό του Κίεβου η ΕΕ – Τι στέλνει η κάθε χώρα σε οπλισμό και υγειονομικό υλικό

2022-02-28

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΕ πήρε την απόφαση να αγοράσει και να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να αντικρούσει την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της. Για σημείο καμπής για την ΕΕ μίλησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Πηγή της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΕ σχεδιάζει να δαπανήσει 450 εκατ. ευρώ για όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για άλλες προμήθειες, όπως φάρμακα.

Οι ιστορικές εξελίξεις οδήγησαν τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και τους ευρωπαίους ηγέτες να εγκαταλείψουν την στάση μη εμπλοκής και ουδετερότητας σε ένοπλες συγκρούσεις που ήταν από τους βασικούς κανόνες της ΕΕ.

Αυτή η λογική αναθεωρήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών που κυριάρχησαν στη Γηραιά Ήπειρο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τρανταχτό παράδειγμα η Γερμανία. Μια χώρα που επί εβδομάδες εξέφραζε ενστάσεις στην αποστολή οπλισμού στο Κίεβο. Όμως, η κυβέρνηση Σολτς -που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους- ενέκρινε την αποστολή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Το ίδιο και η Σουηδία, η οποία ακολούθησε πολιτική ουδετερότητας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο όμως σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που περιλαμβάνει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα και κράνη.

Άλλες χώρες που τις τελευταίες ημέρες αποφάσισαν να ενισχύσουν με στρατιωτικό υλικό το Κίεβο είναι το Βέλγιο, η Τσεχία και Πορτογαλία.

Η χώρα μας, έστειλε σήμερα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα με αμυντικό υλικό, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όπως και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, στάλθηκαν και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, από μάσκες και γάντια μέχρι απινιδωτές και συσκευές παροχής οξυγόνου.

Τι στέλνει η κάθε χώρα στο Κίεβο:

Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους Stinger, 10.000 τόνους καυσίμων. Επιτρέπει στην Ολλανδία (400 αντιαρματικά όπλα) και την Εσθονία (9 κομμάτια πυροβολικού) την προώθηση όπλων γερμανικής κατασκευής.

Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα, καύσιμα

Ηνωμένο Βασίλειο: 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, συν γιλέκα, κράνη και αρβύλες

Βέλγιο: 2.000 πολυβόλα όπλα και 3.800 τόνους καυσίμων

Ολλανδία: 200 βλήματα Stinger, όπλα και κράνη

Πορτογαλία: Τυφέκια τύπου G3, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, φορητούς ασυρμάτους

Σουηδία: 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 135.000 γεύματα εκστρατείας.

Τσεχία: Χιλιάδες πολυβόλα, υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό (και ανθρωπιστική βοήθεια)

Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία: Αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά Stinger, αμερικανικής κατασκευής, κατόπιν συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σλοβακία: Πυρομαχικά και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ

Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη

Βουλγαρία: Έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή στάσης και από την ουδέτερη Ελβετία

Η Ελβετία μετά την ρωσική εισβολή παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του NATO ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έως σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.newsit.gr/kosmos/oukrania-sto-pleyro-tou-kievou-i-ee-ti-stelnei-i-kathe-xora-se-oplismo-kai-ygeionomiko-yliko/3477232/?utm_medium=Referral&utm_source=Inarticle