ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς: Τσουχτερά πρόστιμα για βασανισμό και θανάτωση

2021-09-08

Ερχεται ψηφιακή εφαρμογή για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης

 Από τσουχτερά πρόστιμα για όσους κακοποιούν, βασανίζουν ή δολοφονούν ζώα, αλλά και για εκεινους που παραβιάζουν τους κανόνες ευζωίας τους συνοδεύονται οι διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή αύριο Τετάρτη.

Ειδικά για την κακοποίηση ζώων, με το σχέδιο νόμου και με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης θεσμοθετείται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης της νομοθεσίας για τα ζώα. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι και ανώνυμες, αλλά στην περίπτωση αυτή θα διερευνώνται μόνο εφόσον περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία που παρέχουν επαρκή βάση για τη διερεύνησή τους.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των υποχρεωτικών στειρώσεων, το σχέδιο νόμου, όπως έχει ήδη γράψει το «ethnos.gr», δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ζώων να μην τα στειρώσουν εφόσον δεν το επιθυμούν υπό την προυπόθεση ότι θα αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που θα δημιουργηθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, ενώ πληρώνονται και έξοδα αποστολής ύψους έως 10 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Εάν και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Αναλυτικά τα πρόστιμα που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις παραβάσεις των διατάξεων του νόμου είναι:

  • Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους και μη τήρηση, από μέρους του, των ειδικών απαιτήσεων των πέντε ελευθεριών των ζώων ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία τους: 1.000 ευρώ

  • Παράλειψη σήμανσης και καταχώρησης των εκτρεφόμενων, αναπαραγόμενων ή προς πώληση σκύλων και γατών, καθώς και παράλειψη καταχώρησης των αλλαγών των στοιχείων τους και των στοιχείων θηλυκού γεννήτορα: 3.000 ευρώ

  • Παράλειψη πλήρους και ακριβούς ενημέρωσης του ΕΜΖΣ από κτηνίατρο : 300 ευρώ