ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Μήνυμα της Δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

2022-03-08

8 ΜΑΡΤΗ - ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ!

Σήμερα 8 Μάρτη, σε αντίθεση με πέρσι που δεν βγήκαμε στους δρόμους λόγω της πανδημίας, θα συμμετέχουμε στην Παγκόσμια φεμινιστική απεργία. Μια απεργία που συμβολίζει τους αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση σε όλα τα επίπεδα, αλλά δίνει και περισσότερο από ποτέ το ηχηρό μήνυμα ότι -αδιαπραγμάτευτα- είμαστε παρούσες, είμαστε εδώ για όλες όσες δεν μπορούν να είναι πια μαζί μας. Είμαστε εδώ για εκείνες που λείπουν, για εκείνες που έφυγαν πρόωρα και βίαια από χέρι γυναικοκτόνων.

Για εκείνες που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους κόντρα στο τραύμα της κακοποίησης και του βιασμού. Που μοιάζουν να παλεύουν μόνες τους για να τις πιστέψουν και για να αποδείξουν τα αυτονόητα. Καμία δεν θα αφήσουμε μόνη, γιατί εμείς τις πιστεύουμε τις αδελφές μας.

Όλα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι ιστορικά για το γυναικείο κίνημα. Συντελούνται αλλαγές από τις οποίες δεν υπάρχει επιστροφή. Οι γυναικείες διεκδικήσεις σήμερα βασίζονται σε έναν ειρηνικό αγώνα υπεράσπισης που απαιτεί την αλλαγή της κουλτούρας και των νορμών που διακατέχουν την βαθιά εδραιωμένη πατριαρχική κοινωνία. Οι διεκδικήσεις αυτές αναδύονται στο όνομα ενός δυστοπικού δεδομένου: ότι οι γυναίκες, ακόμη και σήμερα, δεν θεωρούνται ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα με τους άνδρες. Και το τέλος αυτής της κατάστασης είναι επιτακτικό.

Μαχόμαστε σήμερα και κάθε μέρα για το δικαίωμα όλων των γυναικών να έχουν δικαιώματα. Μαχόμαστε για την ουσιαστική ισότητα σε όλες τις πτυχές της προσωπικής και δημόσιας σφαίρας, για την αυτοδιάθεση του σώματος, για την ειρήνη και τις ασφαλείς τοπικές κοινωνίες όπου οι γυναίκες θα βρίσκουν τους χώρους για να εκφραστούν, να διεκδικήσουν και επιτέλους να μην φοβούνται!

Άγιος Δημήτριος, 8-3-2022

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου