ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Μεταβίβαση αυτοκινήτου με ένα κλικ: Τι αλλάζει για τους οδηγούς με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

2022-07-17

Η Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και το MyAuto είναι οι δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες που είναι πλέον διαθέσιμες στους κατόχους ΙΧ οχημάτων, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου, οι δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας ιδιοκτητών και οδηγών οχημάτων. Επιπλέον, αναμένονται σύντομα και νέες υπηρεσίες όπως η ψηφιακή φωτογραφία για το δίπλωμα οδήγησης και η ψηφιακή υπηρεσία για το point system, ενώ παράλληλα ξεκινά και η καταγραφή των ανασφάλιστων οχημάτων καθώς τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας myauto.

MyAuto

Το MyAuto αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματός. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά του. Σύμφωνα με τα στελέχη των δύο υπουργείων, είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το όχημά τους χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Μέσω του MyAuto, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε όλα εκείνα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Τα στοιχεία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται. Οι πληροφορίες που αντλούνται είναι οι εξής:

  • Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας, τα οποία αντλούνται από Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων - ΚΤΕΟ, τα οποία αντλούνται από Μητρώα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  • Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας, τα οποία αντλούνται από Μητρώα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
  • Εύρεση ασφάλισης οχημάτων, τα οποία αντλούνται από Μητρώα από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Η υπηρεσία εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Η παραγωγική λειτουργία της πλατφόρμας υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, η οποία είναι αρμόδια και για το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, μέσω του οποίου διασυνδέονται όλα τα σχετικά μητρώα του Δημοσίου. Τέλος, η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. - GRNET) φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.cnn.gr/oikonomia/chrima/story/320944/metavivasi-aytokinitoy-me-ena-klik-ti-allazei-gia-toys-odigoys-me-tis-nees-psifiakes-ypiresies