Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ- Άρθρο του Γιάννη Μαραγκούλη

Έχουμε συνηθίσει , με το καζάνι , να παρομοιάζουμε μία ανεξέλεκτη διαδικασία βρασμού, συγκρατημένης ,αλλά ασίγαστης οργής και παθών που ανασύρονται στην επιφάνεια με το άγκιστρο της αντεκδίκησης.
Με τα αντιπολιτευτικά καζάνια και τις αντιπολιτευτικές δημοκρατικές εκρήξεις στο επίμαχο ζήτημα των επισυνδέσων, το ΠΑΣΟΚ , Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κατάκοπα κόμματα πιστοποιούν με την συμπεριφορά τους ουσιαστικά και μεταφορικά την κρίση.Όταν μία αντιπολίτευση, έχοντας την αγωνία του πολιτικά μελλοθάνατου , που παριστάνει ταυτόχρονα την ακλόνητη, την σοβαρή , αντί για το δρόμο της αλήθειας επιλέγει αυτού του είδους τα τεχνάσματα , της διαστροφής της πραγματικότητας και της επιχείρησης λάσπης στην λειτουργία της ΕΥΠ , παρέχει μόνη της το πιστοποιητικό ότι υπάρχει κρίση .Αλλά συγχρόνως αποδεικνύει ότι είναι η ίδια που την δημιουργεί και θα αποκαλυφθεί περίτρανα στην Εξεταστική Επιτροπή , για την οποία είπε ναι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στο κοινοβουλευτικό δημοκρατικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τώρα λοιπόν που το ζήτημα των παρακολουθήσεων παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις, αυτό της διελεύκανσης της υπόθεσης, και της καθολικής αντιμετώπισης της λειτουργίας της ΕΥΠ, που θυμίζει το ελβετικό τυρί και ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις - τάδε έφη ένας από τους ανθρώπους που δίκασαν την 17Ν- μετά από μία ενδιαφέρουσα εποικοδομητική διδακτική και κυρίως βαρύνουσα συζήτηση που είχα μαζί του για τα τεκταινόμενα- , με τις συνεχείς διαρροές και μακριά από την προσωποποίηση των γεγονότων, που αναμφισβήτητα το μόνο που προσφέρει είναι αφενός η αντιπολίτευση να κερδίζει πολιτικό χρόνο και αφετέρου κάποια έχτρα ψηφαλάκια- που δεν κάνουν βέβαια την πολιτική διαφορά που ευελπιστούσε .., σύμφωνα και με τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι καιρός να δούμε τα πράγματα με τη πρέπουσα σοβαρότητα και κυρίως με την ανάλογη αντικειμενική ευθύνη που ανέλαβε άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πολιτικός προιστάμενος από την πρώτη στιγμή που έγινε γνώστης της κατάστασης.
Η εξεταστική επιτροπή ας αποτελέσει την αφορμή για την αναγκαία θωράκιση της ΕΥΠ, που όλοι γνωρίζουμε ότι στο οπλοστάσιο της με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις έχει εξαιρέσεις για την ασφάλιση των εθνικών απορρήτων και για το αποτελεσματικό χειρισμό υποθέσεων υψίστης εθνικής ασφαλείας και παγκόσμιας ασφαλείας. Ποιός είπε « ότι η περίπτωση παρακολούθησης από τον ΕΥΠ ενός ευρωβουλευτή είναι παράνομη, λόγω της ιδιότητας του πολιτικού». Πρόκειται για παρανόηση και εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 61 του Συντάγματος. Πουθενά δεν προβλέπεται εξαίρεση ενός πολιτικού. Είναι δυνατόν ένας πολιτικός να είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων; Εάν, πράγματι, υπάρχει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας για ποιο λόγο θα πρέπει να εξαιρείται οποιασδήποτε παρακολούθησης αποκλειστικά λόγω της πολιτικής του ιδιότητας; Γιατί ο κος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να ενημερωθεί από το κο Γεραπετρίτη και να καλεί επίμονα τον Πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή , καλώντας το και σε κοινοβουλευτικό ραντεβού? Για ποιό λόγο τίθεται το έωλο ερώτημα εάν η παρακολούθηση ήταν νόμιμη ή παράνομη? Κάνει πως δεν γνωρίζει ο κος Ανδρουλάκης- άλλωστε έπρεπε ,γιατί είναι και νομικός ότι η τήρηση της τυπικής νομιμότητας-αίτηση από τα στελέχη της ΕΥΠ και άδεια από την αρμόδια Εισαγγελέα σε καμία περίπτωση δεν καθιστά την πράξη και την εκτέλεση του αιτήματος a priori νόμιμη.
Απαιτείται ο ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας της πράξης. Το άρθρο 5 του Ν. 2225/1994 απαιτεί αιτιολογία της διάταξης από τον Εισαγγελέα Εφετών που είναι αποσπασμένος στην ΕΥΠ. Παράλληλα πρέπει να αναφέρεται το όνομα του προσώπου ή των προσώπων των οποίων ζητείται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, προκειμένου να δοθεί το πράσινο... φως για την παρακολούθηση- σημειωτέον ο όρος χρησιμοποιείται για ιδιωτικές συνομιλίες περίοδος εποχή Τόμπρα επί ΠΑΣΟΚ και όχι επισυνδέσεις που αφορούν θέματα εθνικής ασφαλείας. Τι έγινε λοιπόν στη περίπτωση του κου Ανδρουλάκη και του λογισμικού Predator? Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στη Βουλή, που πρέπει να αναζητηθούν οι πραγματικοί αίτιοι των διαρροών- αληθεύει ότι το 70% του προσωπικού ανήκει στο Παλιό Πασόκ - γιατί η όλη συζήτηση σήμερα για τη «νόμιμη» συνακρόαση της ΕΥΠ πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων με το παράνομο λογισμικό Predator λειτουργεί μόνο αποπροσανατολιστικά από την ουσία της υπόθεσης που είναι η αναβάθμιση της υπηρεσίας τόσο σε στελεχιακό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο εάν μείνουμε μόνον σε αυτήν. . Είναι καιρός να ειπωθούν αλήθειες, είναι καιρός να δοθούν εθνικές απαντήσεις, είναι καιρός να προασπιστεί ο θεσμικός ρόλος της ΕΥΠ από πολιτικούς τυχοδιώκτες και παρασιτικές συμπεριφορές. Άλλωστε για ποιό λόγο εθνικές μυστικές υπηρεσίες και «άγνωστοι» στοχοποίησαν τα ίδια πρόσωπα; Μόνο αυτές ξέρουν ...
Η συνέχεια επί της Εξεταστικής όπου πάνω από όλα θα φανεί η αντικειμενική ευθύνη όλων και η "ευαισθησία" των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, απέναντι στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς...
