ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Η ηρωική «διαπραγμάτευση» του 2015: Το χρονικό μιας ιστορικής συντριβής

2022-07-04

Οι αφελείς διαπραγματευτικές βεβαιότητες, η αναζήτηση βοήθειας από τη Ρωσία, το δημοψήφισμα - παρωδία και η παράδοση άνευ όρων. Η μετεωρική πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου από το «σκίζουμε τα μνημόνια» στην υπογραφή του 3ο μνημονίου.

Με κλειστές τράπεζες, ουρές πολιτών για την ανάληψη μετρητών, μια κυβέρνηση σε αποδομή, ένα πανικόβλητο δημοψήφισμα - παρωδία και τη χώρα να βιώνει μια ιστορική ήττα, τον Ιούλιο του 2015, ακριβώς 7 χρόνια πριν, διαδραματίζονταν οι τελευταίες πράξεις της μεγάλης «διαπραγμάτευσης» ή πιο σωστά της μεγάλης ζαριάς του πρώτου εξαμήνου του 2015, μια περιπέτεια που ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέδωσε εν πολλοίς σε... αυταπάτες.

Με υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη έναν δημαγωγό που διαβεβαίωνε τον Τσίπρα και όλους ότι «το να κλείσουν οι τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος» και με βασικό διαπραγματευτικό όπλο αφελέστατες αντιλήψεις, ότι οι δανειστές «θα δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την Ευρωζώνη...», όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου με μια ηγετική ομάδα γεμάτη δραχμολάτρες, αριστεριστές και αντιευρωπαίους οδήγησαν τη χώρα στη συντριβή και την ταπείνωση, συντριβή που σφραγίστηκε με την υπογραφή ενός νέου μνημονίου.

Εν τέλει η ακραία αντιμνημοναική κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, που κέρδισε τις εκλογές το 2015 με τι σύνθημα «σκίζουμε τα μνημόνια», ήταν η μόνη κυβέρνηση από το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 2010 που και υπέγραψε μνημόνιο και το εφάρμοσε πλήρως ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα. Κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει.

Πρώτη φορά Αριστερά: οι ημέρες της ευφορίας

3 Ιανουαρίου 2015. Δυο ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του Σύριζα παρουσίασε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Εκεί ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι η νίκη του Σύριζα στις εκλογές βάζει τέλος στην «κοινωνική τραγωδία», στον «εφιάλτη της λιτότητας» και του «αυταρχισμού». «Δεν είναι διάχυτη μόνον η προσδοκία της Ελλάδας. Είναι διάχυτη και η ελπίδα της δημοκρατικής Ευρώπης για αλλαγή. Στις 25 Γενάρη η αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από εδώ από την Ελλάδα». Δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στον «στην εθνική ταπείνωση, την ανθρωπιστική κρίση και στον μνημονιακό παραλογισμό». «Και Διαπραγμάτευση θα γίνει! Και Συμφωνία θα υπάρξει! Και το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν!». «Με την ισχυρή διαπραγμάτευση εγγυόμαστε την πραγματικά ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, χωρίς τη λιτότητα που δεν την επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες και τόσα δεινά επισώρευσε στον τόπο.»

Ο Τσίπρας επανέλαβε τις υποσχέσεις του Σύριζα «για την απαλλαγή της Ελλάδας από το βραχνά του χρέους», με «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» όπως «έγινε για τη Γερμανία το 1953», «την καθιέρωση ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους» καθώς και την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.businessdaily.gr/politiki/66560_i-iroiki-diapragmateysi-toy-2015-hroniko-mias-istorikis-syntribis