ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής-Άρθρο της Άννας Καραμανλή

2022-07-03

Το κόστος της στέγασης έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά θέματα στα πρώτα μεταμνημονιακά χρόνια. Διαδοχικές έρευνες και μελέτες καταγράφουν ότι ενώ η χώρα μας συνεχίζει να έχει υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, εντούτοις ολοένα και περισσότεροι νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τους. Το 37% του πληθυσμού καταναλώνει σχεδόν το 40% του εισοδήματός του για να καλύψει της δαπάνες κατοικίας.

Μακριά από τις πυροτεχνηματικές αναφορές της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα συνολικό και συνεκτικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου κοινωνικού ζητήματος. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται ο πρώην ΟΑΕΔ, τώρα πια ΔΥΠΑ, και η αξιοποίηση της περιουσίας και των κεφαλαίων του. Τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή ψηφίσαμε τον νέο νόμο, ο οποίος δίνει στη ΔΥΠΑ σημαντικά εργαλεία ώστε να γίνει ο φορέας που θα σηκώσει το βάρος της δημιουργίας ενός αποθέματος φθηνών κατοικιών που θα διατίθενται με κοινωνικά κριτήρια.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, οικοπέδων, κτηρίων και διαμερισμάτων και τη διάθεση κονδυλίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις εισφορές υπέρ του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που παραμένουν αδιάθετες από το 2013. Τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι η επιδότηση ενοικίου, στεγαστικών δανείων αγοράς πρώτης κατοικίας, η ανέγερση κατοικιών μέσω προγραμμάτων και η παραχώρησή τους σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε υπό προϋποθέσεις το σπίτι τελικά να περνά στον ενοικιαστή. Την ίδια στιγμή υλοποιούνται παράλληλες δράσεις όπως η μεταστέγαση υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ώστε να απελευθερωθούν διαμερίσματα σε περιοχές όπου διαπιστωμένα υπάρχει ζήτημα ακριβής στέγης.

Η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί κομβικό σημείο της κοινωνικής ατζέντας της. Ειδικότερα για τις νεότερες γενιές, η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στοχεύει και στη σταδιακή αντιστροφή των δημογραφικών δεικτών της κοινωνίας μας. Η στεγαστική διευκόλυνση των νέων ζευγαριών είναι απαραίτητη εξασφάλιση και κίνητρο για τη δημιουργία οικογένειας. Το κυβερνητικό σχέδιο εξαπλώνεται σε πολλούς τομείς και συνδέεται με τη συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική. Συμβαδίζει με μέτρα για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, γιατί ο στόχος μας δεν είναι απλώς η αναβίωση πρακτικών κοινωνικών μέτρων του παρελθόντος, αλλά η δημιουργία ενός σύγχρονου δυναμικού πλαισίου μέτρων κοινωνικής προστασίας που θα συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία των πολιτών και με έμφαση στις νεότερες γενιές.

Η Αννα Καραμανλή είναι Βουλευτής της ΝΔ

Πηγή:

https://tomanifesto.gr/i-epanekkinisi-tis-stegastikis-politikis/

googlecb95eb597669a27b