ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Η Ελληνική Στρατηγική της Εξισορρόπησης και οι γείτονες-Άρθρο του κ.Γιάννη Μαραγκούλη

2022-01-19

Η Ελληνική Στρατηγική της Εξισορρόπησης και οι γείτονες.... 

Η παραλαβή των πρώτων έξι μαχητικών RAFALE αποτελεί μέρος της ελληνικής υψηλής στρατηγικής που έχει ως απώτερο στόχο την εξισορρόπηση της Τουρκίας. Μία Ελλάδα που με ένα καλά συντονισμένο εθνικό σχέδιο έχει καταφέρει αφενός να αλλάξουν οι σημερινές τάσεις στην ισορροπία δυνάμεων και αφετέρου να συνειδητοποιήσει η γείτονα χώρα ότι η πατρίδα μας έχει πλέον την ικανότητα για μακροχρόνιο ανταγωνισμό και ότι το κόστος υιοθέτησης τουρκικής επεκτατικής πολιτικής είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο όφελος. Απέναντι σε μία Τουρκία που χρησιμοποιεί την απειλή βίας για να πετύχει τους στόχους της.

Ο Μάο έλεγε ότι ο πόλεμος είναι μία αιματηρή πολιτική, ενώ η πολιτική είναι ένας αναίμακτος πόλεμος. Και η Τουρκία ακολουθεί κατά γράμμα αυτή τη ρήση χρησιμοποιώντας την υπεροπλία της πολιτικά ,κερδίζει φοβίζοντας και εκβιάζοντας τους αντιπάλους της παρά πολεμώντας. Ενδεικτικό της καταναγκαστικής αυτής στρατηγικής είναι ότι η Τουρκία εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας με τρόπο υποδειγματικό και συστηματικό σε όλα τα επίπεδα διπλωματικά και όχι μόνο-μεταναστευτικό -.Η ελληνική πλευρά και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αποφασιστικότητα και τόλμη απαντά στις προκλήσεις αυτές και κυρίως έχει κατορθώσει σε αυτόν τον ψυχρό πόλεμο την Τουρκία να αναζητά απεγνωσμένα ένα στρατηγικό modus vivendi μαζί μας. Το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει συνεχώς ανοίγματα σε χώρες που η πατρίδα μας έχει συνάψει συμμαχίες, το γεγονός ότι επιχειρεί βρει τρόπο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ-ενεργειακά - και τις αραβικές χώρες υποδηλώνουν τα αποτελέσματα της εξωτερικής ,αμυντικής αλλά και τεχνολογικής και πολιτιστικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη . Είναι σαφές πλέον ότι η τουρκική απειλή δεν θα λήξει αύριο αλλά θα είναι μία συνεχής επιβουλή εναντίον του Ελληνισμού. Βέβαια ορισμένοι ισχυρίζονται ,ότι δεν υπάρξει πρόβλημα γιατί η σημερινή Τουρκία δεν είναι η χθεσινή και κυρίως ότι αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά και εσωτερικά προβλήματα. Ας υποθέσουμε ότι έχει καλές προθέσεις απέναντί μας και ας παραγνωρίσουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τις απειλές συντριβής της Ελλάδος μέσα σε 48 ώρες . Ας δεχτούμε τα δήθεν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την υιοθέτηση κανόνων παιχνιδιού και της επίλυσης διαφορών μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Όμως οι πράξεις των καλών γειτόνων άλλα δείχνουν και κυρίως οι προθέσεις μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μία νύχτα! Δεν μπορούμε λοιπόν να βασίζουμε την ασφάλεια της χώρας στις αναλύσεις μίας σχολής σκέψης που ο Kissinger εύστοχα ονομάζει ψυχιατρική σχολή της εξωτερικής πολιτικής.

Η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται στις προθέσεις αλλά στην ικανότητα του αντιπάλου να μας βλάψει. Αν υπάρξει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ,αν αποσυρθεί η η Τέταρτη Στρατιά από τα μικρασιατικά παράλια και αν αλλάξει η επιθετική δομή των τουρκικών δυνάμεων στην Ανατολική Θράκη τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα ειλικρινή ελληνοτουρκικό διάλογο και για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου....

Μέχρι τότε η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί δικαίως την στρατηγική της εξισορρόπησης της Τουρκίας που συνοψίζεται στο λατινικό ρητό αν θέλεις την ειρήνη ,πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο-si vis pacem,para bellum-

Γιάννης Μαραγκούλης