ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Η Ελλάδα «ανεβάζει» ταχύτητες στο γρήγορο ίντερνετ

2021-12-26

Ανάπτυξη μικροδορυφόρων, συνδεσιμότητα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας με 5G, διασύνδεση των νησιών με υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και επιδότηση εγκατάστασης οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια

Πλήρες σχέδιο για να «ανεβάσει» η Ελλάδα ταχύτητες σε όλες τις διαδικτυακές υποδομές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μέχρι το 2027, με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του Κυριάκου Πιερρακάκη είναι, μέσω του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, να «τρέξουν» από το 2022 μεγάλα έργα που θα υπηρετήσουν τον στόχο της σύνδεσης όλων των Ελλήνων με οπτικές ίνες και δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.

Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μικροδορυφόρων, τη συνδεσιμότητα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας με 5G, τη διασύνδεση των νησιών με υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, την επιδότηση εγκατάστασης οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», καθώς και το UFBB (Ultra-Fast Broadband) που θα εξασφαλίσει κάλυψη με δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) σε όλη τη χώρα.

Για την υλοποίηση του εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου παροχής συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούνδημόσιες επενδύσεις ύψους 1,45 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2027, οι οποίες μαζί με τις ιδιωτικές (τωνCosmote, Vodafone, Wind κ.λπ.) θα υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς χρηματοδότησης, όπως είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF2 Digital).

Μικροδορυφόροι

Με στόχο την ευρεία διαθεσιμότητα ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, ένα από τα πρώτα έργα που θα προωθηθούν είναι η ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων. Μέσω τηςΓενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και με την τεχνική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός δικτύου μικροδορυφόρων, η δημόσια στήριξη του οποίου θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στο σχέδιο του επιτρόπου Τιερί Μπρετόν για τους μικροδορυφόρους, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο αρμόδιος υπουργός είχε συνομιλία με τον Τ. Μπρετόν την περασμένη Πέμπτη.

Το έργο των μικροδορυφόρων θα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως η παροχή συνδεσιμότητας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η γεωεπιτήρηση και η χαρτογραφία, η ναυτιλία, η γεωργία και η πολεοδομία. Επίσης, θα υποστηρίξει τις ασφαλείς κυβερνητικές επικοινωνίες (QKD), τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, την επιτήρηση των συνόρων, την εθνική ασφάλεια και την πολιτική προστασία.

5G στους αυτοκινητόδρομους

Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο προβλέπει, επίσης, την παροχή 5G κάλυψης σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, που ανήκουν στο κεντρικό δίκτυο της λεγόμενης πολιτικής των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών 117 (ΔΕΔ-Μ). Οι σχετικές υποδομές θα αναπτυχθούν σε 2.397 χλμ. των αυτοκινητοδρόμων: Εγνατία Οδός, Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, Αξονας Θεσσαλονίκης - Σερρών - Προμαχώνα, Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Κεντρική Οδός από Λαμία ως Γρεβενά, Αττική Οδός.

Περισσότερα εδώ:

https://www.tanea.gr/2021/12/22/science-technology/i-ellada-anevazei-taxytites-sto-grigoro-internet/