ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Γ. Οικονόμου: Το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

2022-07-21

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι «Η κλιματική κρίση είναι εμφανέστατη σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Το κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και υψηλής ξηρασίας αναπόφευκτα οδηγεί σε πυρκαγιές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε και ως κράτος και ως κοινωνία. Το γενικό συμπέρασμα από τις τελευταίες πυρκαγιές και κυρίως αυτή στην Αθήνα είναι ότι μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να αποφύγουμε τις πυρκαγιές και τις συνεπακόλουθες ζημίες αλλά είμαστε πια ικανότεροι τόσο στην πρόληψη όσο και στην διαχείριση τους, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων και στην προστασία των δημόσιων υποδομών».
Υπογράμμισε ακόμα ότι «τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες» και είπε πως «Η γρηγορότερη περιστολή στις φωτιές συνεπάγεται και μικρότερες ζημιές».
Παράλληλα, τόνισε ότι «τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάτω από συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία επέκτασή τους», ενώ συμπλήρωσε στη συνέχεια πως «Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές και η πυροσβεστική έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70 πυρκαγιές... Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό».

Τέλος, σημείωσε ότι το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.