ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027

2022-10-31

Τέθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027. Είναι η πρώτη φορά -όπως τονίζει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος- που η Ελλάδα εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται αλλά και μεταρρυθμίσεις που επίκεινται. Η Κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ήδη υλοποιήσει μια πληθώρα παρεμβάσεων υπέρ της προστασίας των ανήλικων θυμάτων τόσο στο πεδίο της δικαιοσύνης, όσο και στα πεδία της εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας. Το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει, με ένα πλέγμα πολιτικών, σε τρία επίπεδα:

  • Πρώτο: Στη διευκόλυνση της καταγγελίας του εγκλήματος για τον περιορισμό των δραστών και την έγκαιρη διάσωση των θυμάτων που συχνά υποφέρουν σιωπηλά επί χρόνια.
  • Δεύτερο: Στη μείωση των πραγματικών κρουσμάτων με αύξηση της διοικητικής και κοινωνικής επαγρύπνησης.
  • Τρίτο: Στην αναπροσαρμογή των θεσμικών διαδικασιών, ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά προς το παιδί-θύμα και την οικογένειά του.

Στις επιδιώξεις του Σχεδίου είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση όλης της κοινωνίας ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξουν πολιτικές και δράσεις ενδυνάμωσης που θα οδηγήσουν σε ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν στις αρμόδιες Αρχές ανάλογα περιστατικά και ταυτόχρονα θα αποτρέψουν τη δευτερογενή θυματοποίησή τους κατά τη διαδικασία της προανάκρισης και της δικαστικής διερεύνησης. Σημειώνεται ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου.

googlecb95eb597669a27b