ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

ΕΝΦΙΑ: Μειώσεις έως 30% και καταβολή σε 10 δόσεις- Δείτε την τροπολογία

2022-05-09

Πώς διαμορφώνονται οι μειώσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας- Πότε ξεκινά η πληρωμή του φόρου.

Mειώσεις έως και 30% στον ΕΝΦΙΑ αλλά και την καταβολή τους σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία

Συγκεκριμένα οι μειώσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνονται ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, κατά 30%

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, κατά 25%

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, κατά 20%

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, κατά 15%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, κατά 10%

Σε ό,τι αφορά στις 10 δόσεις η διάταξη προβλέπει ότι καθεμιά εξ αυτών δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού ψόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα.

Διαφορετικά η καταβολή της γίνεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα, ενώ η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Στην ίδια τροπολογία θεσπιζεται το πλαίσιο αποζημιώσεων για τους καλλιεργητές που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 3, μετά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ο ΕΛΓΑ μπορεί να καταβάλει στους δικαιούχους προκαταβολή έως και 60% της αποζημίωσης που δικαιούνται οι πληγέντες. Κατά το ίδιο πλαίσιο θα προσδιορίζεται το ποσοστό προκαταβολής διαφορετικό ανά ζημιογόνο αίτιο ή ανά προϊόν ή ανά γεωγραφική ζώνη, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/finance/enfia-meioseis-eos-30-kai-katavoli-se-10-doseis-analytika-i-tropologia

googlecb95eb597669a27b