ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Δημόσιο: Ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά - Το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής

2021-11-29

Οι παρεμβάσεις στα βαρέα και ανθυγιεινά θα φέρουν αλλαγές για χιλιάδες δημοσίους υπάλληλους, αφού αρκετοί θα δουν το επίδομα που λαμβάνουν να περικόπτεται, κάποιοι να μηδενίζεται, άλλοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ για κάποιους το ποσό θα αυξηθεί 

Aνατροπές στο ύψος αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο φέρνει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση και την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησής του.

Το πόρισμα περιλαμβάνει δύο σενάρια, βάσει των οποίων αυξάνεται το ανώτερο ύψος του επιδόματος στα 170 και 180 ευρώ αντίστοιχα από 150 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα καθίστανται μη δικαιούχοι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα το επίδομα.

Παράλληλα, αυξάνεται ο συνολικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος από 102.281 σήμερα σε 114.244, σύμφωνα και με τις δύο εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

Αλλαγές για χιλιάδες υπαλλήλους

Οι παρεμβάσεις στα βαρέα και ανθυγιεινά θα φέρουν αλλαγές για χιλιάδες δημοσίους υπάλληλους,αφού

  • αρκετοί θα δουν το επίδομα που λαμβάνουν να περικόπτεται,
  • κάποιοι λίγοι να μηδενίζεται,
  • άλλοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ
  • κάποιοι θα λάβουν αυξημένο συγκριτικά με σήμερα.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων υπουργείων προκειμένου να συζητηθούν τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το πόρισμα.

Οι όποιες αλλαγές, στον βαθμό που θα υλοποιηθούν, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ενώ το ετήσιο κόστος του επιδόματος ανέρχεται σε 175 εκατομμύρια ευρώ.

Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Δημοσίου. Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών βρίσκονται οι γιατροί και όσοι εργάζονται σε οργανωμένα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή βαθμού, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχει ενταχθεί παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη ειδικότητα στον ιδιωτικό τομέα είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ. Επίσης, οδηγοί, βοηθοί ασθενοφόρων, διασώστες, φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ορισμένα παραιατρικά επαγγέλματα.

Υφιστάμενο καθεστώς

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς το ανώτατο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο ανέρχεται στα 150 ευρώ και κλιμακώνεται ακολούθως σε

  • 105 ευρώ
  • 70 ευρώ
  • 35 ευρώ και
  • 30 ευρώ το μήνα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων, δηλαδή 91.727 επί συνόλου 102.281, λαμβάνουν το ανώτερο ποσό.

«Προς άρση των στρεβλώσεων της υπάρχουσας κατάστασης, η επιτροπή υποβάλλει δύο σενάρια καταβολής του εν λόγω επιδόματος» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Περισσότερα εδώ:

https://www.imerisia.gr/oikonomia/28560_dimosio-anatropes-sta-barea-kai-anthygieina-porisma-tis-diypoyrgikis-epitropis