ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

'Αρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Πώς θα πετύχουμε ανάπτυξη για όλους

2021-11-02

Η Ελλάδα αλλάζει και είναι έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο άλμα προόδου. Το 2022 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, με διάρκεια σε βάθος χρόνου και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τα οφέλη της, θα αφορούν το κράτος, τις επιχειρήσεις και, κυρίως, τους πολίτες. Με άλλα λόγια, θα είναι ανάπτυξη για όλους.

Η αισιοδοξία αυτή δεν αποτελεί προϊόν επιθυμίας ή βούλησης. Αλλά συμπέρασμα στο οποίο οδηγούν οι αριθμοί. Τα περίπου 70 δις ευρώ κοινοτικών πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα, τα επόμενα χρόνια, κινητοποιώντας, παράλληλα, και δεκάδες δισεκατομμύρια ιδιωτικών επενδύσεων. Και ακόμη, τα 35 δισεκατομμύρια της αύξησης των καταθέσεων, από τα οποία 20 αφορούν αποταμιεύσεις νοικοκυριών.

Το θετικό κλίμα διαμορφώνει, επίσης, και η υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες, παρά την πανδημία. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι της τελευταίας δεκαετίας. Και λειτουργούν 46.000 περισσότερες επιχειρήσεις ακόμη και από την περίοδο πριν από την επίθεση του Κορωνοϊού.

Το ίδιο σηματοδοτούν οι αυξήσεις των εξαγωγών, της μεταποίησης και των κατασκευών. Ενώ και τα έσοδα του τουρισμού ήδη ξεπερνούν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στην πατρίδα μας βρίσκεται, τώρα, στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας.

Η Ελλάδα προσανατολίζεται, πλέον, στην εξωστρέφεια, στην τεχνολογία και τις εξαγωγές. Και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Microsoft, η Cisco, η Digital Realty, η Pfizer την επιλέγουν για να κάνουν επενδύσεις.

 Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ αποκτά νέους πόρους, ώστε να τους διαθέσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου της. Σε ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών και σε καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ενώ αναγεννώνται και εθνικές παραγωγικές δυνάμεις που έμεναν επί χρόνια σε αδράνεια.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένας από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές του κλάδου, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στην εταιρία, σε συνεργασία με την ΟNEX.

Ολοκληρώνεται, έτσι, ένα συντονισμένο σχέδιο ενεργοποίησης των τριών ναυπηγείων -Σύρου, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας- που έμεναν κλειστά. Ναυπηγεία, τα οποία θα λειτουργήσουν και πάλι, προσφέροντας θέσεις εργασίας και δημόσιο πλούτο. Αλλά και δίνοντας νέα ζωή στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες που άλλοτε τροφοδοτούσαν ολόκληρες περιοχές.

Στο μέτωπο των μεγάλων έργων, τέλος, επενδύσεις, όπως του Ελληνικού και της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν ξεμπλοκάρει και προχωρούν. Κατασκευάζεται, ήδη, ο οδικός άξονας Ε-65 και έχει, επιτέλους, δρομολογηθεί ο ΒΟΑΚ της Κρήτης. Ενώ η Ελλάδα, όπως διαπίστωσαν οι επισκέπτες της, φέτος το καλοκαίρι, διαθέτει, πλέον, 14 ανακαινισμένα αεροδρόμια. Και είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν τέσσερα σημαντικά λιμάνια μας για να ακολουθήσουν ακόμη έξι.

Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών. Όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα εξωστρεφής. Όσο, κυρίως, γιατί ενσωματώνει ως συγκριτικά της πλεονεκτήματα τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη οικονομία.

Περισσότερα εδώ:

https://www.ethnos.gr/Politics/article/180569/arthrotoyprothypoyrgoykyriakoymhtsotakhgiatoethnosgrposthapetyxoymeanaptyxhgiaoloys

googlecb95eb597669a27b