ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

«Απροσδόκητη» ανακάλυψη στον Άρη: Ίχνη λάβας εντόπισε το Perseverance

2021-12-16

Την «εντελώς αναπάντεχη» ανακάλυψη ότι πριν από πολλά χρόνια ηφαιστειακή λάβα διέτρεχε την επιφάνεια του Άρη έκανε το ρόβερ Perseverance, δέκα μήνες μετά την προσεδάφισή του στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το τελευταίο του εύρημα, το βραχώδες υπόστρωμα πάνω στο οποίο κάνει τις βόλτες του σχηματίστηκε κάποτε από ηφαιστειακές ροές λάβας, ένας εύρημα «εντελώς απροσδόκητο», σύμφωνα με τους επιστήμονες της αποστολής, καθώς μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι οι πολυεπίπεδοι βράχοι τους οποίους φωτογράφιζε το Perseverance ήταν ιζηματογενείς.

Τα πετρώματα τα οποία έχει δειγματίσει μέχρι στιγμής το Perseverance αποκάλυψαν επίσης ότι έχουν αλληλεπιδράσει με το νερό πολλές φορές και μερικά από αυτά περιλαμβάνουν οργανικά μόρια.

Αυτές οι ανακαλύψεις μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που έχουν λάβει χώρα στον κρατήρα Jezero, εκεί όπου βρισκόταν μια αρχαία λίμνη, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον Άρη.

Η παρουσία οργανικών μορίων, πάντως, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με σημάδια προηγούμενης ζωής ή βιουπογραφές. Τα οργανικά μπορούν να δημιουργηθούν βιολογικά ή αβιοτικά -- μια φυσική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει ζωντανούς οργανισμούς.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Περισσότερα εδώ:

https://www.cnn.gr/focus/story/293689/aprosdokiti-anakalypsi-ston-ari-ixni-lavas-entopise-to-perseverance?utm_source=notification&utm_medium=push&utm_campaign=breaking