ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Αποκλειστικό: 2,26 τρισ. δολάρια και 2.448 άνδρες στοίχισε στις ΗΠΑ ο 20ετης πόλεμος στο Αφγανιστάν

2021-08-22

Τεράστια χρηματικά ποσά διέθεσαν οι Αμερικανοί στον εικοσαετούς διάρκειας πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς και στον ασύμμετρο πόλεμο του Αφγανιστάν.

 Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Η εκ των κορυφαίων στους τομείς συγκέντρωσης στοιχείων, ως και ανάλυσης αναφορικά με τα διαθέσιμα ποσά από τις αμερικανικές κυβερνήσεις στο Αφγανιστάν Watson Institute of International and Public Affairs του Πανεπιστημίου Brown στην Πολιτεία Ρόουντ Αϊλαντ σε έκθεση που κυκλοφορεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες παρουσιάζει λεπτομερώς μέσα από 20 σελίδες (είναι ήδη στη διάθεση του υπογράφοντα) εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τα ποσά που ξοδεύτηκαν, καθώς και για τον αριθμό των απωλειών στο απόκρημνο και περίκλειστο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, δημοσιεύεται μελέτη του ειδικού ανθρωπολόγου -παιδαγωγού, ως και μελετητή στα κοινωνικο-πολιτισμικά ζητήματα Νόα Κόμπουρν, που επικεντρώνεται στα θέματα της απόκτησης βίζας του τύπου SIV για Αφγανούς και Ιρακινούς που κατέφυγαν στις ΗΠΑ γιατί η ζωή τους κινδυνεύει, επειδή συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τη Μεσοποταμία.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι τα κάτωθι:

*Συνολικά στον εικοσαετή πόλεμο δαπανήθηκαν 2,26 τρισ. δολάρια για όλες τις αντιτρομοκρατικές και άλλες επιχειρήσεις και αποστολές των ΗΠΑ. Ακόμα και στην τρέχουσα χρονιά οι ΗΠΑ διεξάγουν επιχειρήσεις σε 85 κράτη του πλανήτη, σε όλες τις ηπείρους.

*Στο Αφγανιστάν στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν, του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα, ως και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, έχουν δαπανηθεί άνω του 1,1 τρισ. δολ.

*Δεν υπολογίζονται τα διαθέσιμα ποσά από το ΝΑΤΟ, από 51 κράτη που ανέπτυξαν διαχρονικά δυνάμεις στην ISAF-RESOLUTE SUPPORT, καθώς και από άλλους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

*83 δισ. δολάρια διατέθηκαν στην οργάνωση-εκπαίδευση-εξοπλισμό-μισθοδοσία-εφοδιασμό κ.ά. στις αφγανικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από το 2005 μέχρι το 2021 (Ιούλιος).

*Ειδικά για τα εναέρια μέσα της αφγανικής Αεροπορίας διετέθη το ποσό των 10 δισ. δολ. (ελικόπτερα-μεταχειρισμένα αεροσκάφη κ.λπ.).

*Οι αμερικανικές στρατιωτικές απώλειες στα 20 χρόνια της παρουσίας στο Αφγανιστάν σε νεκρούς ήσαν 2.448 άνδρες .Οι απώλειες των συμμάχων κρατών που έστειλαν αποστολές στο Αφγανιστάν ήσαν 1.144 νεκροί. Η Γερμανία π.χ. στο βόρειο Αφγανιστάν (Κοντούζ- Φαϊζαμπάντ-Μαζάρ ε Σαρίφ) είχε 59 νεκρούς αξιωματικούς και στρατιώτες.

*Οι αμερικανικές απώλειες στο Αφγανιστάν συγκριτικά με τους πολέμους των ΗΠΑ στην Ινδοκίνα (Βιετνάμ-Καμπότζη-Λάος), περίοδος 1957-1975, ήσαν κατά πολύ μικρότερες, καθώς και από αυτές των Αμερικανών σε Ιράκ-Συρία την περίοδο 2003-2011/2012.

* Στα τέλη του 2020 περίπου 18.000 Αφγανοί έλαβαν τέτοιας κατηγορίας βίζα, και μαζί με τις οικογένειές τους αριθμούν περίπου 45.000. Εκκρεμούν άλλες 19.000 περιπτώσεις προς εξέταση, λαμβάνοντας υπόψη και αυτές των τελευταίων ημερών, μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην Καμπούλ. Εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά ζητήματα (ειδικά επί προεδρίας Τραμπ, ενώ έχουν βελτιωθεί αρκετά τα επιμέρους στους πρώτους 6 μήνες της προεδρίας Μπάιντεν).

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή:

https://eleftherostypos.gr/diethni/807221-apokleistiko-226-tris-dolaria-kai-2-448-andres-stoixise-stis-ipa-o-20etis-polemos-sto-afganistan/

googlecb95eb597669a27b