ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

Αδυνάτισμα και σωστή διατροφή: Αυτές είναι οι είκοσι τροφές με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση

2022-05-29

Λίγο πριν το καλοκαίρι κι ενώ ετοιμάζεσαι για τα πρώτα μπάνια ίσως και weekend στο αγαπημένος σου νησί η σωστή διατροφή και η δίαιτα σε απασχολούν αρκετά. Προσπαθείς να αποφεύγεις τα λιπαρά και τα γλυκά ενώ πίνει πολύ νερό ώστε να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και το δέρμα σου λαμπερό.

Κι αν θέλεις παρ' όλα αυτά να χάσεις μερικά κιλά και να προστατεύσεις παράλληλα τον οργανισμό σου από σοβαρές ασθένειες θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι τροφές με αντιοξειδωτική δράση θα σε βοηθήσουν πολύ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Τι ακριβώς είναι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία;

Πρόκειται για ενώσεις ή ουσίες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά. Οι πιο γνωστές είναι το λυκοπένιο στις ντομάτες οι φλαβανόλες στη σοκολάτα, το β-καροτένιο στα καρότα, το σελήνιο στα φασόλια, οι πολυφαινόλες τα κρεμμύδια και το τσάι καθώς και η βιταμίνη C στα πορτοκάλια. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν ως φύλακες των κυττάρων ενάντια στις βλάβες που προκαλούν τα οξείδια.

Τι είναι όμως τα οξείδια; Πρόκειται για τις ελεύθερες ρίζες που παράγει το σώμα στην προσπάθεια του να προστατευτεί απο τα βακτηρίδια και τους ιούς. Όταν όμως αυξάνονται υπερβολικά ξεκινιύν μια επίθεση ενάντια στα κύτταρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος σοβαρών ασθενειών όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές καθώς επίσης και σημάδια πρόωρης γήρανσης. Τα οξείδια παράλληλα και στο περιβάλλον και προέρχονται από τη ρύπανση ενώ κάπνισμα και αλκοόλ μπορούν επίσης να τα προκαλέσουν. Για να αντιμετωπίσεις δραστικά τα οξείδια θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και η διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος.

Εκείνο που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία θα βελτιώσουν την όψη, θα σου χαρίσουν δύναμη και ευεξία και ταυτόχρονα θα σε προστατεύσουν από τους κινδύνους. Είναι πολλές και πιθανότατα κάποιες βρίσκονται ήδη στο καθημερινό σου μενού.

Σήμερα θα σου αποκαλύψω τις 20 πιο σημαντικές τροφές με αντιοξειδωτικά που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις την πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

  1. Μπρόκολο: Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά όσο αφορά στην αντιοξειδωτική δράση και τα τελευταία χρόνια οι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι το εντάσουν στην κατηγορία των πλέον απαραίτητων μιας και περιέχει καροτενοειδή όπως είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το φας ωμό ή μαγειρεμένο στον ατμό ώστε να παραμείνουν τα συστατικά του ισχυρά.