ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ 20Ε ΤΟ ΜΗΝΑ!!

9/5 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΥΜΑΣ| ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1936 Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ

2022-05-09

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του συγγραφέα Μανόλη Κούμα με τίτλο «1936 Η επιβολή της δικτατορίας Μεταξά». Το τέταρτο βιβλίο της σειράς «Χρονιές που σημάδεψαν τη Νεοελληνική Ιστορία».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/396c8Nn

Link βιβλίου: https://bit.ly/3uUobWj

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, παρά τις εμφανείς, εξωτερικές κυρίως, ομοιότητές της με τα φασιστικά καθεστώτα του μεσοπολέμου, παρέμεινε μία κατεξοχήν υπερσυντηρητική, πατερναλιστική βασιλική δικτατορία, δίχως ισχυρά λαϊκά ερείσματα, προσηλωμένη στην ανάγκη σύμπλευσης με τις Δυτικές Δημοκρατίες και διατήρησης του μεταπολεμικού status quo. Ήταν, όμως, και κάτι ακόμα: ήταν μία «δικτατορία των αντιβενιζελικών». Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν τα: 1940-1941: Ο πόλεμος των Ελλήνων του Θάνου Μ. Βερέμη (2019), 1909: Η μετάβαση της Ελλάδας στον 20ό αιώνα του Σωτήρη Ριζά (2020), 1974. Μεταπολίτευση του Αντώνη Κλάψη (2021)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μανόλης Κούμας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Διδάσκει σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία στο πρόγραμμα International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού και ελληνική ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος σε σχέση με προβλήματα ασφάλειας και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο.