14ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής

2021-08-18

«Ανάσαινε με πόνο για να λες την ιστορία μου», είναι μία από τις τελευταίες φράσεις του Άμλετ, καθώς πεθαίνει στα χέρια του φίλου του Οράτιου, στο ομώνυμο αριστούργημα του Σαίξπηρ.

Και περικλείει την ουσία της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης, γιατί τι άλλο είμαστε, αν όχι η ιστορία που κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Οι χαρές, οι λύπες, οι εμπειρίες που καταγράφονται στην μνήμη μας και τις κουβαλάμε με τρυφερότητα αποκαλώντας τες εαυτό, έως το τέλος της ζωής μας. Οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας από τότε που εμφανιστήκαμε στη γη. Και το Θέατρο υπήρξε πάντα ένας τόπος όπου αυτές οι ιστορίες έβρισκαν βήμα για να εκφραστούν, σε αυτή την παράξενη συνθήκη του εδώ και τώρα που δημιουργεί η συνάντηση ενός ηθοποιού κι ενός θεατή.

Τον τελευταίο χρόνο η παγκόσμια υγειονομική κρίση μας ένωσε σε ένα διαφορετικό εδώ και τώρα, όπου η αναγκαία για την δημόσια υγεία κοινωνική αποστασιοποίηση μας έκλεισε σπίτια μας, περιορίζοντας την ανθρώπινη επαφή πίσω από μία οθόνη. Το Θέατρο πάγωσε, τουλάχιστον ως προς την φυσική επαφή, οι σκηνές έκλεισαν και όλες οι ζωντανές παραστατικές Τέχνες έπρεπε να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου για να διατηρήσουν την επαφή με το κοινό τους. Οι χώροι του Πολιτισμού ήταν από την αρχή της πανδημίας από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους και ήταν πραγματικά συγκινητικός ο τρόπος που οι καλλιτέχνες, οι οποίοι αγωνίζονται σε επαγγέλματα που είναι επισφαλή ακόμα και κάτω από καλές συνθήκες, κατάφεραν να κρατήσουν την φλόγα της δημιουργίας ζωντανή.

Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές και για τα ερασιτεχνικά θεατρικά οχήματα των δήμων που εδώ και δεκατέσσερα χρόνια αγκαλιάζουν το θεσμό του Διαδημοτικού Φεστιβάλ. Και ήταν εξίσου συγκινητική η προσπάθεια όλων των εθελοντών δημοτών, που παρ' όλες τις δυσκολίες, εξακολούθησαν να συνευρίσκονται, έστω και διαδικτυακά, για να δουλέψουν για τις παραστάσεις που θα σας παρουσιάσουμε φέτος, με μοναδικό τους κίνητρο την αγάπη για το θέατρο. Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, αυτές οι συναντήσεις μας κράτησαν συντροφιά και μας έδωσαν δύναμη όσο καιρό περιμέναμε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία σας περιμένουμε και φέτος στους ανοιχτούς χώρους των Δήμων, με ελεύθερη όπως πάντα είσοδο και τηρώντας όλα τα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας, για να μοιραστούμε μαζί σας και πάλι τις ιστορίες μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΔΩ:https://dad.gr/14o-diadimotiko-festival-erasitechnikoy-theatroy-dimon-attikis/